Troponin, kalp kasında meydana gelen hasarın bir göstergesi olan bir protein kompleksidir. Troponin düzeylerinin normalden düşük olması, kalp kasında herhangi bir hasar olmadığını gösterir. Troponin düşüklüğü, genellikle kalp krizleri veya diğer kalp sorunlarına bağlı olarak yüksek seviyelerde olan troponin düzeylerinden sonra ortaya çıkar.
Troponin düşüklüğü, kalp krizlerinin erken bir aşamasında veya başka bir kalp problemi olduğunda, kalp kasının hasar görmemesi durumunda görülebilir. Bununla birlikte, troponin düşüklüğü, kalp sağlığına dair kesin bir değerlendirme yapabilmek için başka testlerin ve semptomların da dikkate alınması gerektiği anlamına gelir.
Troponin düşüklüğü genellikle, bir kişi şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi kalp sorunlarına bağlı semptomlar yaşasa bile görülmez. Bu nedenle, troponin düşüklüğü, bir kişinin kalp krizi veya başka bir kalp sorunu yaşadığının kesin kanıtı olarak kullanılamaz.
Bazı durumlarda, troponin düşüklüğü diğer tıbbi durumlarla ilişkili olabilir. Örneğin, böbrek hastalığı, hipotiroidizm veya ilaç kullanımı, troponin düşüklüğüne yol açabilir. Bu nedenle, troponin düşüklüğü olan bir kişi, tıbbi geçmişi ve semptomları ile ilgili bir değerlendirme yapılması için doktora başvurmalıdır.
Sonuç olarak, troponin düşüklüğü, kalp krizleri veya diğer kalp sorunlarına bağlı olarak yüksek seviyelerde olan troponin düzeylerinden sonra ortaya çıkar. Troponin düşüklüğü, kalp kası hasarının olmadığını gösterebilir, ancak başka testler ve semptomlar da dikkate alınmalıdır. Doktorunuzla görüşmek, doğru bir değerlendirme için önemlidir.
Akut olmayan kardiyak hastalık, kronik ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen kardiyotoksisite, inme, koah, sepsis ve aşırı egzersiz yapılması durumunda da troponin düzeyinde yükselme olabilir.
Troponin değeri kaç olursa tehlikeli? Kalp rahatsızlığı olmayan birinin troponin değeri laboratuvar testlerinde ölçülemeyecek kadar düşüktür. Troponin değeri 0.06 ng/mL ve üzerinde olduğu zaman tehlikelidir.30 Kas 2022
İskelet ve kalp kası liflerine özgü bir protein olan troponin, kalp krizi gibi beklenmedik durumlarda kalbin hasarlanmasına bağlı olarak kastan kana karışır. Kardiyak ya da farklı bir deyişle kalbe bağlı hasarlanmayla ilişkili olarak kan düzeyinde, troponin değeri yükselmeye başlar.
Troponin seviyeleri normalde çok düşüktür, ancak kalp kası hücreleri hasar gördüğünde veya öldüğünde, troponin kanda artar. Bu nedenle, troponin seviyelerinin yükselmesi, kalp kası hasarının bir işareti olarak kabul edilir. Troponin seviyelerinin yükselmesinin en yaygın nedeni, kalp krizidir.18 May 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…