KategorilerGenel

Ürtiker hastalığının sebebi nedir?

Ürtiker hastalığı, vücudun bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen cilt reaksiyonlarına sebep olan bir durumdur. Hastalık, cildin üzerinde kabarıklıklara, kaşıntılı ve kızarık lekelere neden olur. Genellikle alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar, ancak tam nedenleri hala tam olarak anlaşılamamıştır.

Ürtiker hastalığının en yaygın nedeni alerjik reaksiyonlardır. Bunlar, vücudun bir alerjene maruz kaldığında aşırı tepki vermesine neden olan maddelerdir. Bazı yaygın alerjenler arasında yiyecekler, ilaçlar, böcek sokmaları, lateks gibi şeyler yer alır. Ayrıca polen, toz akarları ve hayvan tüyleri gibi alerjenler de ürtiker nedeni olabilir.

Bununla birlikte, alerjenlere maruz kalmak dışında başka faktörler de ürtiker hastalığına neden olabilir. Bazı hastalarda ürtiker, vücut ısısı, soğuk hava, güneş ışığı, fiziksel egzersiz gibi dış etkenlerle tetiklenebilir. Ayrıca enfeksiyonlar, stres, hormonal değişiklikler ve bazı ilaçlar da hastalığa katkıda bulunabilir.

Ürtiker hastalığı, bağışıklık sistemi hücreleri olan mast hücrelerin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkar. Normalde, mast hücreleri alerjenlere reaksiyon vererek histamin gibi kimyasalları salgılar. Histamin, damarların genişlemesine ve ciltte kabarma, kaşıntı gibi belirtilerin oluşmasına neden olur. Ürtiker hastalığında mast hücrelerinin aşırı salgılanması sonucu bu belirtiler daha şiddetli ve uzun süreli olabilir.

Ürtiker hastalığının sebepleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, genetik yatkınlık ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalığın belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı durumlarda kısa süreli olarak ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda kronik bir hal alabilir.

Sonuç olarak, ürtiker hastalığı genellikle alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Alerjenlere maruz kalmakla birlikte, dış etkenler, enfeksiyonlar, stres ve hormonal değişiklikler de hastalığa neden olabilir. Mast hücrelerinin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Genetik yatkınlık ve bağışıklık sistemi bozukluğu gibi faktörler, hastalığın oluşmasında etkili olabilecek faktörler arasında yer alır.

Ürtiker den nasıl kurtulurum?

Ürtikerin nedeni belirlenebilirse ondan kaçınmak tedavinin esasını oluşturmaktadır. Antihistaminik ilaçlar ürtikeri ve anjioödemi kontrol etmede başarılıdır. Antihistaminik ilaçlar histamin’in etkisini bloke ederek kaşıntıyı ve ürtikerin tekrarlamasını önler.

Ürtiker hastalığı nedir neden olur?

Kurdeşen genellikle ciltle temas eden bir alerjen madde tarafından tetiklenerek ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlar sonucunda vücut tarafından üretilen bir protein olan histamin, kılcal damarlardan sıvı sızmasına neden olarak cilt altında sıvı birikimine neden olur ve bunun sonucunda ürtiker lezyonları ortaya çıkar.

Ürtiker hangi bölgelerde olur?

Ürtiker Semptom ve Bulgular Dudaklarda, göz çevresinde ve genital bölgede şişlikler hastaların çoğunda görülebilir. Semptomlar geceleri hastaları daha çok rahatsız eder. Yaşam kaliteleri (okul, iş, sosyal yaşam) olumsuz etkilenir. Ürtiker ile beraber bazı hastalarda ateş, eklem ağrıları gibi bulgular görülebilir.

Ürtiker ne demek?

Kurdeşen ya da tıbbi adıyla ürtiker ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan bir rahatsızlıktır. Halk arasında kurdeşen dökmek olarak tabir edilen hastalık vücutta genellikle belirli bir bölgede ortaya çıkar.

Ürtiker ne demek?

Neye alerjim var testi nasıl yapılır?

Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.

Neye alerjim var testi nasıl yapılır?

Alerji testi için hangi bölüme gidilir?

İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir. Çocuk ve erişkinlere yönelik Alerji ve İmmünoloji bölümleri, donanımlı tetkik ve tedavi imkânları sunar.25 Nis 2017

Alerji testi yaptırmak için hangi bölüme gidilir?

İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir. Çocuk ve erişkinlere yönelik Alerji ve İmmünoloji bölümleri, donanımlı tetkik ve tedavi imkânları sunar.25 Nis 2017

Alerji testi nasıl yapılıyor?

Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir