Vajinal flora, vücutta bulunan farklı mikroorganizma türlerinin dengeli bir şekilde bulunduğu bir ortamdır. Bu mikroorganizmalar genellikle Laktobasil adı verilen iyi bakterilerden oluşur ve vajinanın pH dengesini korumak, enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak gibi önemli işlevleri vardır. Ancak bazı durumlarda bu floranın dengesi bozulabilir ve istenmeyen semptomlara neden olabilir. Vajinal flora bozukluğu, kadınların yaşamlarını olumsuz etkileyebilen bir durumdur.
Vajinal flora bozukluğunun belirtileri arasında kaşıntı, yanma, akıntı, kötü koku, idrara çıkarken ağrı gibi şikayetler bulunabilir. Bu semptomlar, vajina içerisinde zararlı bakteri veya mantar enfeksiyonunun artmış olduğunu gösterebilir. Ayrıca cinsel ilişki esnasında da ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı kadınlarda vajinal flora bozukluğu belirti vermezken, sadece sağlık kontrolleri sırasında tespit edilebilir.
Vajinal flora bozukluğunun nedenleri farklı olabilir. Antibiyotik kullanımı, stres, hormonal değişimler, cinsel aktivite, hijyen alışkanlıkları ve dengesiz beslenme gibi faktörler bu dengenin bozulmasına yol açabilir. Vajinal flora bozukluğu, tekrarlayan enfeksiyonlara, cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha yatkın olmanıza neden olabilir.
Vajinal flora bozukluğunun tedavisi, öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi ile başlar. Doktorunuz size uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Bu doğrultuda, genellikle probiyotik takviyeler, antibiyotikler, antifungal ilaçlar (mantar enfeksiyonları için) veya hormonal terapiler kullanılabilir.
Özetlemek gerekirse, vajinal flora bozukluğu, vajina içerisindeki mikroorganizmaların dengesinde meydana gelen bir anormalliktir. Bu bozukluk, semptomlara ve rahatsızlıklara yol açabilir ve gerektiğinde tedavi edilmelidir. Doktorunuza danışarak uygun tedaviyi belirleyebilir ve sağlıklı bir şekilde normale dönmenizi sağlayabilirsiniz.
Vajinal floranın bozulduğunu nasıl anlarız?
Vajinit gelişen hastalarda görülebilecek klinik belirtiler şunlardır: Vajinal akıntı; adet döngüsü sırasında gelişebilen renksiz, kokusuz veya koyu kıvamda akıntıdan farklı olarak balık kokusu ya da kötü koku içeren, yeşil, sarı, gri ya da beyaz renkli, yoğun akıntı izlenmesi. Vajinal kaşıntı veya hassasiyet.4 Ağu 2022
Vajinada mantar görünümü nasıl olur?
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Vajinal flora bozulunca ne olur?
Vajinal ortamın bu dengesi bozulursa laktobasiller azalır, vajen pH’ı değişir, vajende az miktarda doğal olarak bulunan zararsız mikroplar fazlalaşıp vajinal enfeksiyona neden olurlar.8 Tem 2019
Vajinal flora bozulması ne demek?
Vajinal enfeksiyon veya vajinit; üreme sisteminin bir parçası olan vajina dokusunun çeşitli mikroorganizmalar ya da vajinal floranın bozulması sebebiyle iltihaplanması durumunda meydana gelen sağlık problemini ifade eder.4 Ağu 2022
CA 15-3 Hangi kanserde yükselir?
Kanser antijeni 15-3 (CA 15-3), başta meme kanseri hücreleri olmak üzere çeşitli hücreler tarafından yapılan bir proteindir. Protein, ölçülebileceği kana geçer. CA 15-3 seviyeleri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış (metastatik meme kanseri olarak adlandırılan) meme kanseri olan çoğu kadında normalden daha yüksektir.
CA kanser kaç olmalı?
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
CA 15-3 yüksekliği ne demek?
Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir. CA 15-3 seviyesi düşerse veya normale dönerse, tedavinin işe yaradığı anlamına gelebilir.
CA 15-3 ne zaman tehlikelidir?
Kadınlar tarafından CA 15-3 testi normal değerleri kaç olmalıdır sorusu yoğun olarak soruluyor. Sağlıklı bir bireyde bu değerlerin 30′ u/ml değerde yer alması gerekir. Bu değerin üzerinde test neticesi meydana gelmesi bireyin meme kanseri riski taşıdığını gösterebilir.
CA 15-3 erkeklerde ne demek?
CA 15-3 Testi Nedir? Profesyonel doktor kliniği tarafından da tavsiye edilen CA 15-3 testi meme kanseri teşhis ve takibinde uygulanır. Meme kanseri bugün global anlamda görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Erken tanı ve tedavisi yapılmadığında ölümcül sonuçlar doğurabilir.