Vücutta antikorlar bulunması, bağışıklık sisteminin çalışmasında kritik bir rol oynar. Antikorlar, vücudun yabancı ve zararlı maddelere karşı tepki vermesini sağlayan proteinlerdir. Bu maddeler arasında bakteri, virüs, mantar ve hücre dışı parazitler bulunur.
Antikorlar, bağışıklık sistemiyle etkileşime geçerek patojenlere karşı bir savunma mekanizması oluşturur. Vücuda giren bir patojen tespit edildiğinde, bağışıklık hücreleri özel antikorlar üretir. Bu antikorlar patojenleri hedef alır ve onları yutar veya etkisiz hale getirir. Antikorlar aynı zamanda patojenleri etiketler, böylece diğer bağışıklık hücreleri onları daha kolay tanıyabilir ve etkisiz hale getirebilir.
Antikorlar, vücutta hastalığın ilerlemesini engeller ve iyileşme sürecini hızlandırır. Bir hastalığa maruz kalındığında, bağışıklık sistemi hızla antikor üretir ve enfeksiyonun yayılmasını engeller. Ayrıca, bağışıklık sistemi bir kez antikor ürettiğinde, bir kişi aynı hastalığa karşı daha sonra bağışıklık kazanır. Bu, bağışıklık sisteminin belleğine sahip olması sayesinde gerçekleşir.
Antikorların varlığı, aşıların etkinliğini de açıklar. Aşılar, vücuda zayıflatılmış veya ölü patojenlerin parçalarını veya antijenlerini (bağışıklık sistemini uyaran moleküller) içeren maddelerin verilmesiyle bağışıklık sisteminin tepki vermesini sağlar. Bu süreçte, antikorlar hedef patojenlere saldırırken bağışıklık sistemi de öğrenme deneyimi kazanır. Sonuç olarak, sonraki bir patojen saldırısında bağışıklık sistemi daha hızlı yanıt verir ve hastalık semptomları daha hafif veya hiç olmaz.
Sonuç olarak, vücutta antikorlar bulunması, bağışıklık sisteminin patojenlere karşı mücadele etmesini sağlayan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Antikorlar, vücuda giren zararlı maddeleri tanımlar, etkisiz hale getirir ve hafızalarında tutarlar. Bu sayede vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir ve iyileşme süreci hızlanır. Aşılar da antikorların varlığına dayanır ve bağışıklık sisteminin tepki verme yeteneğini artırır. Ar-Ge çalışmaları, antikorların kullanımını iyileştirme, tedavi ve hastalıklara karşı korunma için farklı yollar araştırmaktadır.
Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, Sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklara sahip hastaların, kanlarında bulunur.
ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu test, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. ANA testi, indirekt immünfloresans mikroskobisi veya ELİSA denilen enzimatik immünabsorban analiz gibi yöntemlerle yapılabilir.
ANA Testi Neden Yapılır? Özellikle sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalık belirtileriniz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Artrit, döküntüler veya göğüs ağrısı gibi açıklanamayan semptomlarınız varsa bu test yapılabilir.
Kişinin kanında COVID-19 hastalığına karşı antikor bulunursa, yani test pozitif çıkarsa, bu kişi hastalığı geçirmiş ya da geçiriyor denilebilir.
NEU Düşüklüğü Nedenleri Bu bozukluklar; nötropeni kemik iliğinin yetersiz nötrofil üretiminde, aşırı depolanmasında veya vücutta nötrofil yıkımının fazla olmasında ortaya çıkmaktadır. Bu üç temel bozukluğu tetikleyen tıbbı durumlar ise şunlardır: Lupus gibi otoimmün hastalıklar. Kanser tedavi yöntemi olan kemoterapi.11 Eki 2023
Nötropenik Diyette Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Taze meyve ve sebze tüketiminden kaçınılmalı. Pişmiş sebze, kalın kabuklu meyveler, konserve meyve ve paketli meyve suları tercih edilebilir. Çiğ veya az pişmiş et, balık ve yumurtadan kaçınılmalıdır. Çiğ kuruyemişlerden kaçının.21 Kas 2022
– Kırmızı, beyaz et ve balık.
– Yoğurt ve peynir.
– Yumurta.
– Kavun ve Karpuz.
– Yeşil çay.
– Maydanoz, ıspanak.
– Badem.
Nötrofili adı verilen nötrofil yüksekliği, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle vücudun stres altında olduğunu gösteren, kan tahlilinde nötrofil sonucunun referans değer olan 7.000 mikrolitre üzerinde olması yani vücudun çok fazla nötrofil ürettiği anlamına gelir.22 Haz 2023
Nötrofili adı verilen nötrofil yüksekliği, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle vücudun stres altında olduğunu gösteren, kan tahlilinde nötrofil sonucunun referans değer olan 7.000 mikrolitre üzerinde olması yani vücudun çok fazla nötrofil ürettiği anlamına gelir.22 Haz 2023
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…