KategorilerGenel

WBC değeri yüksek çıkarsa ne olur?

WBC, beyaz kan hücrelerinin (Beyaz Kan Hücreleri) sayısını ölçen bir kan testidir ve vücudun bağışıklık sistemini destekler. Normalde 4.500 ila 11.000 adet beyaz kan hücresi/mL kan aralığında olmalıdır. Ancak WBC değeri yüksek çıkarsa (Beyaz kan sayımı yüksek), bu durum genellikle bir enfeksiyon veya başka bir tıbbi sorunun habercisidir.

Enfeksiyon: WBC değerinin yüksek olması en sık görülen nedenlerden biridir. Enfeksiyon, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı mikroorganizmalarla savaşmaya çalıştığını gösterir. Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon yaşadığınızda, beyaz kan hücreleri mikroplara karşı savaşmak ve onları yok etmek için üretimi artırır. Yüksek WBC seviyeleri, büyük olasılıkla enfeksiyonun derecesini ve etkilediği alanın yaygınlığını yansıtır.

İltihap ve Enflamasyon: Vücutta meydana gelen bir yaralanma veya doku hasarı gibi durumlarda da WBC değeri yüksek çıkabilir. İltihap, vücudun hasarlı alanlara kan hücrelerini yönlendirmeye çalışmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle, bir yaralanmanın tedavi edildiği bir bölge veya bir doku hasarı bulunan bölgelerde WBC seviyesinde artış görülebilir.

Romatoid Artrit ve Diğer Otoimmün Hastalıklar: WBC değerinizin yüksek çıkması, bağışıklık sisteminizin kendi dokularınıza karşı saldırganlık gösterdiği otoimmün bir hastalık olan romatoid artritin belirtisi olabilir. Diğer otoimmün hastalıklar da WBC seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

Kanser: Bazı kanser türleri de WBC seviyelerinde artışa neden olabilir. Lenfoma ve lösemi gibi kanserler, normal beyaz hücre üretimini bozarak WBC değerini artırabilir.

Özetlemek gerekirse, WBC değeri yüksek çıkması genellikle enfeksiyon, iltihap, otoimmün hastalıklar veya kanser gibi tıbbi sorunların belirtisi olabilir. Bu durumu incelemek ve tanı koymak için doktorunuzun yönlendirmesiyle daha fazla test yapılması gerekebilir.

Enfeksiyonda WBC yükselir mi?

Kan tahlilleri sonuçlarında WBC olarak görülen beyaz küre yüksekliği akla ilk olarak vücutta bir enfeksiyon olduğunu getirmektedir. Halk arasında savaşçı hücre olarak bilinen akyuvarların sayısındaki yükseklik yani lökositoz kan sayımı tetkikinde saptanan bir laboratuvar bulgusudur.18 Haz 2019

WBC yüksekliği ne zaman tehlikeli olur?

WBC değerinin mikrolitre başına 4.500 ila 11.000 aralığında olması gerekir. Bu değerin üstünde olan rakamlar WBC yüksekliği olarak değerlendirilir. Ancak WBC yüksekliğinin normal değerin yaklaşık 10 katı daha üstünde olması tehlikeli bir duruma işaret edebilir.2 Kas 2023

WBC yüksekliği ne yapmalı?

Eğer beyaz küre yüksekliğinin sebebi bir iltihap yani vücuttaki herhangi bir yerde oluşan infeksiyon (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) ise uygun antibiyotik tedavisi ile düşürülebilir. İlaçlara bağlı bir yükseklik ise çoğunlukla ilacın kesilmesine bağlı normale gelecektir.

WBC yüksekliği nelere yol açar?

– Ateş ve titretme.
– Vücutta ağrı
– Sık enfeksiyon kapma.
– Kronik öksürük ve nefes darlığı
– Baş ağrısı
– İdrarda görüldüyse bulanık renkte olması ve kötü koku varlığı
– İdrar esnasında yanma, ağrı

Romatizma için hangi kan testi yapılır?

Anti siklik sitrüllenmiş peptid adlı antikorun kısaltılmış ismi olan Anti CCP, romatoid artrit hastalığının teşhisinde ve takibinde kullanılan hastalığa özgü bir kan parametresidir. Romatoid artrit hastalığının araştırılmasında en sık kullanılan testlerden bir tanesi RF olarak kısaltılan romatoid faktördür.

Romatizma için hangi kan testi yapılır?

Romatizma için hangi kana bakılır?

Bu doğrultuda kanda bakılan belirli testlerin sonuçları iltihaplı romatizma tanısı açısından değerli ve anlamlıdır. Romatoid Artrit tanısında yardımcı olan testler aşağıdaki gibi özetlenebilir: Romatoid Faktör (RF), Anti-CCP Antikoru Testi. Anti-Nükleer Antikoru (ANA) Testi.18 Ağu 2021

Romatizma hangi tahlillerde belli olur?

İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.26 Şub 2021

Eklem romatizması hangi kan tahlili?

İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.26 Şub 2021

Romatizma kan testinde çıkar mı?

Çoğu zaman, iltihaplı romatizmaya kesin tanı koymak için tek bir test yeterli değildir. Klinik bulguları doğrulamak için ve tanıyı kesinleştirmek için Romatolog bir çok kan testi veya görüntüleme testleri (Röntgen, Ultrason veya MR) isteyebilir.

Romatizma kan testinde çıkar mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir