Yemek yedikten sonra kan şekeri düzeyinin dengelenmesi vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Yemek, sindirim süreciyle birlikte vücuda glikoz gibi karbonhidratlar sağlar ve bu glikoz kan dolaşımına geçer. Kan dolaşımında bulunan hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayan bu glikoz, insülin hormonu sayesinde hücrelere taşınır. Bu süreçte kan şekeri seviyelerinin dengede olması gerekmektedir.
Yemek yedikten yaklaşık 2 saat sonra kan şekeri seviyesine ilişkin belirlenmiş bir “ideal” değer bulunmamaktadır. Bunun nedeni, her bireyin metabolizmasının farklı olması ve kişiden kişiye değişebilen beslenme alışkanlıklarıdır. Genel olarak kabul gören bir standart, yemekten 2 saat sonra kan şekerinin normal düzeyde olmasıdır. Normal düzey, sağlıklı bir yetişkin için 70-140 mg/dL arasında değişmektedir. Ancak, her kişinin normal kan şekeri seviyesi değeri biraz farklı olabilir. Bu nedenle, kan şekeri düzeylerinin kişiye özgü olarak değerlendirilmesi önemlidir.
Kan şekeri seviyelerinin 2 saat sonra kontrol edilmesinin önemi, diyabet hastaları için daha da büyük bir öneme sahiptir. Bu hastaların kan şekeri seviyelerini dengede tutmaları, sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için hayati önem taşır. Diyabet hastaları genellikle yemeklerini insülin kullanarak düzenlemek durumundadır ve bu nedenle yemekten 2 saat sonra kan şekeri seviyelerini kontrol etme ihtiyacı duyarlar. Diyabet hastaları için hedeflenen kan şekeri seviyeleri, önceden belirlenmiş bir aralıkta bulunur ve genellikle 80-130 mg/dL arasında olması istenir.
Sonuç olarak, yemek yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin 2 saat sonra yemek sonrası normal düzeyde olması önemlidir. Herkesin normal kan şekeri seviyeleri biraz farklı olabilir, bu nedenle kişiye özgü bir değerlendirme yapılmalıdır. Diyabet hastaları içinse 2 saatlik süre sonunda kan şekeri kontrolü daha da önemlidir ve hedeflenen kan şekeri aralıklarına uyum sağlanması gerekmektedir. Sağlıklı yaşam ve iyi bir kan şekeri kontrolü için düzenli beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri büyük önem taşımaktadır.
Tokluk kan şekeri ise besin alınmaya başladıktan 2 saat sonra ölçülen değerdir. Bu değerler, hipoglisemi yani şeker düşüklüğü veya hiperglisemi yani şeker yüksekliği ile ilgili bilgi verir. Bu değerler anlık değerler olmakla birlikte şeker hastalığının önemli bir habercisidir.
Tokluk kan şekeri değeri ölçmek için genellikle bir kan testi yapılır. Kan testi için hastaya öncelikle bir boş mide kan şekeri testi uygulanır. Daha sonra, hasta belirli bir süre aç kalır ve ardından tekrar kan testi yapılır. Bu ikinci testin sonucu tokluk kan şekeri değerini verir.29 May 2023
Tokluk kan şekeri değeri kişinin yemek yemeye başladıktan 2 saat sonra ölçülen değeridir. Hamilelerde ise yemek başlangıcından 1 saat sonra ölçülmesi gerekmektedir.1 Ara 2021
Tokluk Kan Şekeri, kişi yemek yedikten 2 saat sonra ölçülür. Bu ölçüm şeker ölçüm kitleriyle birlikte evde kolay ve pratik bir şekilde yapılabildiği gibi hastanede de yaptırılabilir.3 Tem 2023
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol’ün (%6) altında olmalıdır.
HbA1c, glike hemoglobin anlamına gelir. Glike hemoglobin, vücudunuzdaki glikoz (şeker) kırmızı kan hücrelerine yapıştığında oluşur. Vücudunuz şekeri gerektiği gibi kullanamaz, bu nedenle daha fazlası kan hücrelerine yapışır ve kanınızda birikir.
Diyabetli çoğu birey için, %7 ya da daha düşük bir A1C seviyesi ortak hedeftir. Bazı kişiler için daha düşük ya da daha yüksek hedefler uygun olabilir. HbA1c seviyesi hedefin çok üzerinde seyrediyorsa, doktorunuz diyabet planında değişiklik önerebilir.1 Şub 2021
Bu nedenle kandaki HbA1C düzeyinin ölçülmesi ile 2-3 aylık sürece ilişkin kan şekeri düzeylerinin ortalama değeri elde edilebilir. Belirli bir sürece ilişkin ortalama kan şekeri düzeyini yansıtması nedeniyle HbA1C, diğer kan şekeri taramalarına oranla çok daha yüksek bir doğruluk oranına sahiptir.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8’in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.1 Şub 2021
Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…
Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…
Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…
Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…
Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…