Categories: Genel

Yetişkinlerde sarılık belirtisi nelerdir?

Sarılık, bir hastalık değil, vücudun karaciğerde üretilen bilirubin maddesinin normalden daha yüksek seviyelerde birikmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bilirubin, hemoglobin molekülünün parçalanmasıyla ortaya çıkan bir atıktır ve normalde karaciğer tarafından işlenip atılır. Ancak karaciğerdeki bir sorun nedeniyle bilirubin düzgün bir şekilde işlenemezse, deri ve gözlerde sarı renklenme ortaya çıkar. Yetişkinlerde sarılığa sebep olan birçok neden olabilir.

Yetişkinlerde sarılığın belirtileri genellikle yavaş bir şekilde ortaya çıkar ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. En yaygın belirti sarı cilt ve gözlerdir. Sarı renk genellikle yüzün merkezinde, burun köprüsünde ve adalelerin üzerinde yoğunlaşır. Ayrıca idrarın koyu bir renk alması, dışkının beyazlaşması, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı ve karın ağrısı da sarılık belirtileri arasında sayılabilir.

Sarılık, viral hepatit, alkolik karaciğer hastalığı, safra yolları tıkanıklığı, karaciğer kanseri gibi bir dizi hastalığın bir sonucu olabilir. Bunların yanı sıra bazı ilaçlar, toksik maddeler veya karaciğeri etkileyen diğer faktörler de sarılığa neden olabilir. Tedavi, sarılığın altında yatan temel nedenin belirlenmesi ve buna uygun olarak planlanır. Genellikle ilaçlar veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Sonuç olarak, yetişkinlerde sarılığın belirtileri ciltte sararma, gözlerde sararma, idrarın koyu renge dönüşmesi, dışkının beyazlaşması, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı ve karın ağrısı olarak sıralanabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri görülüyorsa, hemen bir doktora başvurulması önemlidir. Sarılığın altında yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması, hastanın sağlığı için hayati öneme sahiptir.

Sarılık vücuttan nasıl atılır?

Safra kesesi yoluyla bağırsak sistemine aktarılan bilirubin, burada bulunan mikroorganizmalarca yıkılarak dışkıya rengini veren sterkobilin molekülüne dönüşür ve vücuttan atılır. Az miktarda bilirubin ise bağırsak tarafından kana geri emilir ve böbrekler vasıtasıyla vücuttan uzaklaştırılır.5 Kas 2020

Yetişkin bir insanda sarılık neden olur?

Vücutta bilirubin üretiminin fazla olması ve bu maddenin vücuttan atılamaması sonucunda kan dolaşımına karışan bu madde sarılığa neden olur. Bunun yanı sıra sarılığa neden olan bazı durumlar şu şekildedir: Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C, Aşırı alkol tüketimi sonrası karaciğerde hasar oluşması19 Ara 2022

Yetişkinlerde sarılık nasıl anlaşılır?

Sarılık, kandaki ya da idrardaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Bilirubin seviyeleri desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. Yetişkinler ve büyük çocuklarda kandaki bilirubin seviyeleri 0,3 ile 0,6 mg/dL arasında olmalıdır.

Bir insan neden sarılık olur?

Vücutta bilirubin üretiminin fazla olması ve bu maddenin vücuttan atılamaması sonucunda kan dolaşımına karışan bu madde sarılığa neden olur. Bunun yanı sıra sarılığa neden olan bazı durumlar şu şekildedir: Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C, Aşırı alkol tüketimi sonrası karaciğerde hasar oluşması19 Ara 2022

EO yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

– Alerjik hastalıklar,
– Enfeksiyon hastalıkları,
– Egzama,
– Astım,
– Crohn hastalığı,
– Bazı kanser türleri.
– Çölyak hastalığı,
– Bazı diğer otoimmün hastalık türleri yer alır.

Eozinofil hangi hastalıklarda görülür?

Eozinofiller, hastalıklarla savaşan bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofil yüksekliği çoğunlukla paraziter bir enfeksiyonu, alerjik reaksiyonu veya kanseri gösterir. Kanınızda (kan eozinofili) veya enfeksiyon, iltihaplanma bölgesindeki dokularda (doku eozinofili) yüksek seviyelerde eozinofil bulunabilir.

Eozinofil hangi kanser belirtisi?

Eozinofil kanseri veya eozinofil lösemisi olarak da bilinen bir durum olan eozinofilik lösemi, eozinofil (beyaz kan) hücrelerinin anormal bir şekilde büyüdüğü ve kontrol dışı çoğaldığı nadir bir kan kanseri türüdür. Bu lösemi kemik iliğinde başlayan bir hastalıktır.19 Haz 2023

EO oranı kaç olmalı?

Sağlığı yerinde olan bir kişi için değerlendirildiğinde eozinofil normal değeri: < 500 hücre/mcl (1 mikrolitrede 500 hücreden düşük) Ortalama seviyenin az yukarısında bulunan yüksek oranlar için değerlendirilir ise: 500 ila 1500 oranlarına yükselmektedir.5 Oca 2023

EO kan değeri kaç olmalı?

Kandaki eozinofil normal değeri < 500 hücre/mcL (1 mikrolitrede 500 hücreden düşük) olarak tanımlanır. 500'den az eozinofil bulunması vücutta beyaz kan hücresi eksikliği anlamına gelmektedir. Eozinofil yüksekliği, bu değer 1500 – 5000 oranlarında olduğunu görülür.6 Tem 2023

vecihi

Share
Published by
vecihi

Recent Posts

Anti HBs değeri 500 ne demek?

Anti HBS Pozitif Nedir? Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif…

10 ay ago

Saz hangi ülkeye aittir?

Orta Asya Türk ozanları tarafından Anadolu'ya kadar süregelmiş bir enstrümandır.20 Eyl 2023[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D69utLpvojQ[/embed]Saz ilk nerede ortaya…

10 ay ago

Müşterek kime denir?

Müşterek kelimesinin, ortak anlamına geldiği söylenebilir. Birlikte ve beraber anlamının bulunduğu da bilinmektedir. Müşterek, ortaklaşa,…

10 ay ago

Demir serum kaça düşerse tehlikeli olur?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal…

10 ay ago

Elisa testi ücreti ne kadar?

Çalışılan hiv testi yöntemine göre aids testi fiyatı değişiklik göstermektedir. Örneğin rutin taramada kullanılan elisa…

10 ay ago

Erkeklerde mantar nasıl belli olur?

Genital mantar Kasık bölgesinde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Daha sık erkeklerde gözlenmektedir. Lezyonlar, yarım ay…

10 ay ago