Yumurtalık ultrasonu, kadınlarda yumurtalıkların incelenmesi için sıkça kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Genellikle birtakım şikayetlerin nedenini belirlemek, kistlerin veya tümörlerin varlığını saptamak, üreme sağlığı ile ilgili sorunları teşhis etmek ve rutin kontrollerde kullanılmaktadır.
Yumurtalık ultrasonunda, üreme sistemi organlarının net bir görüntüsü elde edilir. Yumurtalıkların boyutu, şekli, yapıları ve varsa anormallikleri ultrason dalgalarıyla taranarak incelenir. Ayrıca rahim, serviks (rahim ağzı), fallop kanalları ve periyantrium gibi diğer üreme sistemi parçaları da gözlemlenebilir.
Bu inceleme sırasında ultrasonografi cihazından çıkan ses dalgaları, vücuttaki organlardan yansır ve bu yansıma sesleri bilgisayarda görüntüye dönüştürülerek detaylı bir anatomik yapı oluşturulur. Bu sayede yumurtalıkların boyutları, şekli, yüzey veya yapısal anormallikleri, kistlerin varlığı veya tümörlerin olup olmadığı gözlemlenebilir. Ayrıca, ultrasonda yumurtalıkların kan akımı da incelenebilir. Kan akımının düşük veya yüksek olması, bazı hastalıkların, enfeksiyonların veya tümörlerin belirtileri olabilir.
Yumurtalık ultrasonu, ağrılı adet dönemleri, pelvik ağrı, düzensiz adetler, kısırlık, miyomlar, kistler ve over kanseri gibi çeşitli jinekolojik problemlerin tespitinde yardımcı bir yöntemdir. Erken evrede tespit edilen kistler veya tümörler, daha iyi tedavi seçenekleri sunarak hastanın yaşam kalitesini artırabilir.
Sonuç olarak, yumurtalık ultrasonu, kadınların üreme sağlığının izlenmesi ve çeşitli jinekolojik problemlerin tespiti için önemli bir görüntüleme yöntemidir. Yumurtalıkların boyutu, şekli, yapıları ve kan akımı gibi birçok detay hakkında bilgi sağlar. Erken teşhis ve tedaviye imkan tanıyarak, hastaların sağlık durumunu iyileştirebilir ve sonuçta yaşam kalitelerini artırabilir.
Yumurtalık ultrasonunda neler görülür?
Yumurtalıkların boyutu ölçülebilir. Yumurtalıklarda bulunan kistlerin boyutu, yapıları, içlerini dolduran sıvı ve katı bölümlerin özellikleri değerlendirilebilir. Doppler ultrason ile yumurtalıklardaki kistlerin kan akım özellikleri, iyi huylu-kötü ayrımına yardımcı olabilir.
Yumurtalık muayenesi ne zaman yapılır?
Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir. Fakat bazen yumurtalık kisti kontrolü vb açısından bizzat adet dönemi de tercih edilir. Kısacası hiç kontrolü olmamış ve ilk kez kontrole gidecek bir hanım için adet döneminin önemi yoktur.
Ultrasonla yumurtalıklara nasıl bakılır?
Mesanenizi boşalttıktan sonra prob vajinaya yerleştirilir. Prob ince bir çubuk şeklindedir. Üzeri steril bir prezervatif ile kaplanır ve az miktarda jel sürülerek vajinaya yerleştirilir. Rahim ve yumurtalıkların ideal görüntülerini izleyebilmek için prob farklı yönlerde hareket ettirilir.
Ultrasonla yumurtalıklara bakılır mı?
Pelvik ultrason sadece gebelik dönemindeki kontrollerde kullanılmaz. Bunun yanında; rahim, yumurtalıklar, mesane ve prostat bezini incelemek için de kullanılır. Pelvik ultrason karından yapılabildiği gibi kadınlarda vajinadan, erkeklerde rektal olarak da yapılabilmektedir.
Beyaz kan eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
– Vitamin eksikliğine bağlı meydana gelen hastalıklar.
– Kemik iliği hastalıkları
– Nezle ve grip gibi hastalıklar.
– Zatürre.
– Mantar enfeksiyonları
– Organ yetmezliği.
Beyaz kan düşüklüğü niye olur?
Beslenme bozukluğu ya da yetersizliği anlamına gelen malnütrisyon sebebiyle gerçekleşen vitamin ve mineral eksikliğinde beyaz kan hücresi sayısında azalma görülür. Bu hastalıkların ve bozuklukların yanı sıra bazı ilaçlar da lökopeni nedeni olabilir.16 Kas 2020
Beyaz kan düşüklüğü tehlikeli mi?
Beyaz kan düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar? Lökopeni olarak da bilinen beyaz kan düşüklüğü, grip ve soğuk algınlığıyla birlikte HIV/AIDS ve kimi zaman da lösemi gibi hastalıklara yol açabilir.2 Kas 2023
Beyaz kan eksikliği hangi hastalıktır?
Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder. Örneğin, nezle ve grip gibi viral rahatsızlıkların yanı sıra lösemi gibi bazı kan hastalıklarının da habercisi olabilir.26 Eki 2020
WBC ne kadar düşerse tehlikeli?
WBC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Mikrolitre başına 4 binden az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilir. WBC düşüklüğü lökopeni olarak bilinir ve bazı hastalıklara işaret eder.10 Tem 2023